Het verschil tussen harde en zachte wielen zit hem in het loopvlak van de wielen

Bureaustoelen rollen makkelijk van de ene kant van de kamer naar de andere kant. Daarom worden ze zoveel gebruikt in het kantoorleven. Eenvoudig schakelen van je bureau naar het koffiezetapparaat, het archief of naar een collega kun je zo doen zonder van je stoel op te hoeven staan. Maar niet alle wielen rollen even goed. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je toch weer lekker soepel kunt rollen met je bureaustoel zonder dat je jezelf in de weg zit of de vloer beschadigd? Het geheim zit hem in de wielen en om precies te zijn in het loopvlak.

Twee soorten wielen

Stoelwielen, of ook wel zwenkwielen genoemd, zijn te vinden in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het gebruik kies je welk soort wiel het beste bij je past. Hierbij moet je met name denken aan het loopvlak. Er zijn twee soorten loopvlakken, één met zachte wielen en één met harde wielen. Welk van de loopvlakken je nodig hebt is afhankelijk van de soort vloer waar je de stoel wilt gaan gebruiken. Een hard loopvlak wordt gebruikt bij zachte vloeren. Denk hierbij aan tapijt of vloerbedekking. Zachte loopvlakken zijn daarentegen bedoeld voor harde gronden, zoals laminaat, pvc en linoleum. Deze tegenstelling komt door het effect van het ene materiaal op het andere. Een hard loopvlak zorgt ervoor dat je meer stevigheid hebt op een zachte werkvloer. Hierdoor raken de wielen niet zo snel in de knel en bewegen ze beter rond dan zachte wielen. Daartegenover staat dat harde wielen op harde vloeren gaan botsen. Wanneer je ermee beweegt maakt een hard loopvlak veel geluid. Daarbij beschadigt het de grond, waardoor je krassen en strepen op de grond krijgt te zien. Bij zachte loopvlakken is dit niet het geval. De zachte wielen bewegen soepel over het harde oppervlak en behouden de kwaliteit van zowel de vloer als de wielen zelf voor zolang als mogelijk.

De juiste wielen bestellen

Als je dus last hebt dat je bureaustoel niet goed rolt, dan komt dit in de meeste gevallen doordat je het verkeerde loopvlak gebruikt voor je vloer. Je kunt eenvoudig je oude zwenkwielen vervangen door wielen die wel passen, als je maar let op de juiste maten. Niet alleen het materiaal van de wielen, maar ook de grootte van de stift is hierbij belangrijk. Deze maten kun je opmeten met een schuifmaat, zodat je zo nauwkeurig mogelijk je metingen kunt doen. Dit is belangrijk om de wielen echt goed te laten passen. Wanneer je alle maten hebt is bestellen een peulenschil. In de gegevens van het loopvlak staan onder andere de bovenstaande gegevens, zodat je zeker weet dat je de juiste wielen uit kunt kiezen. Wanneer je dan de juiste wielen hebt gevonden kun je deze eenvoudig bestellen en zijn deze snel bij je in huis of op locatie, zodat de wielen met een beetje mankracht zelf te bevestigen zijn. Ook weer op rolletjes rond kunnen bewegen op je stoel? Kies voor de best passende bureaustoelwielen die passen bij jouw werkplek.